A mediterrán diéta egyáltalán nem szigorú szabályokon és drasztikus változtatásokon alapul, sokkal inkább a jól megválasztott ételeken és mennyiségeken. Nem fogyókúra, hanem életmód!
Mire jó a mediterrán diéta?
- Egészségmegőrzésre,
- Karcsúság megtartására,
- Lassabb ütemű, ám egészséges, tartós fogyásra,
- Az igazi ételek ízének újra-felfedezésére.
Nevét arról kapta, hogy alapvető összetevői közt a mediterrán népek, olaszok, spanyolok, franciák, görögök, portugálok által fogyasztott ételek szerepelnek.
Alapelvek és összetevők
A mediterrán diétában a sokszor kevés elvére építenek – igen, imádnak enni, de nem gurulnak el az étkezések után, mivel kisebb adagokat fogyasztanak. Egyél te is napi ötször, és igyekezz minden étkezésedkor zöldséget vagy gyümölcsöt is enni!
A lehető legkevesebb feldolgozott élelmiszert engedélyezi ez a diéta. Mindenképp kerülni érdemes például a felvágottakat, a virslit, a ketchupot, illetve a cukros és tartósítószeres ételek-italok sem illeszkednek bele.
Ezek helyett természetes, feldolgozatlan összetevőket válassz! Helyi termelőktől itthon sem lehetetlen a diétába illő, mégis lokális alapanyagokat beszerezni. A mediterrán vidékeken ilyen szempontból sokkal tudatosabbak az emberek, előnyben részesítik a termelői piacokat a szupermarketek kínálatával szemben.
Amit a mediterrán diétában enni érdemes, makro-tápanyagok szerint
Fehérjeforrások
- szárnyasok,
- tengeri halak és herkentyűk,
- sovány tejtermékek: joghurtok, sajtok,
- hüvelyesek,
- magvak.
Szénhidrátforrások
- durumbúza-termékek,
- teljes értékű gabonatermékek,
- zöldségek,
- friss gyümölcsök.
Zsírforrások
- napi szinten: olívaolaj, olívabogyó,
- heti 2-3 alkalommal: tojás,
- heti 1-2 alkalommal: vörös húsok.
Ízesítésre használj rengeteg zöldfűszert!

Emellett a folyadékbevitelről se feledkezz meg.
Napi 2-3 liter víz legyen a minimum. Reggel ihatsz 2 dl frissen facsart, rostos juice-t is, mértékkel, kevés tejjel a kávé is belefér, illetve heti 1 pohár vörösbor eszerint az étrend szerint nem árthat meg.
És a nassolás…
Nassolni természetesen ezeken a vidékeken is szeretnek, de diszkréten teszik. Népszerűek a pohárkrémek, illetve minden gyümölcsös desszert, és szeretik a leveles tésztából készült süteményeket is – de csak mértékkel!
Ami pedig a legfontosabb: mindezt körülbelül feleannyi cukorral eszik, mint ami itthon jellemző. Ez nem jelenti azt, hogy a mediterrán népeknél semmi hizlalót nem találsz, de a vidék ízein alapuló diéta értelemszerűen nem a spanyol churrosról, vagy a francia croissant-ról szól.
Mediterrán diétába illeszthető fogások
Caprese saláta: mozzarella sajt, paradicsom, friss, bazsalikom, olívaolaj.
Gazpacho leves: a spanyolok hideg, frissítő zöldség krémlevesére rengeteg recept van – paradicsomot, uborkát, paprikát, hagymát szinte mindben találsz.
Tzatziki saláta: a görögök joghurtos uborkasalátája szuper nyári vacsora lehet.
Ratatouille: a padlizsán és a cukkini miatt igencsak kiadós a francia lecsó, mégsem hizlal.
Grillezett zöldségek sült hallal: ennél jellemzőbb mediterrán ételt aligha találni.
Risotto: az ezerarcú étel népszerű verziója gombával készül.
Válaszd te is a mediterrán diétát, hiszen szívvédő, értisztító, vérnyomás-helyreállító hatása is lehet, ráadásul gazdag az egészséges, immunerősítő összetevőkben is.
Alakod és egészséged titka 70%-ban az étkezés, de a mozgást se hagyd ki az ideális formáért! A Harmónia Egészség- és Mozgásstúdióban további életmódtanácsokkal, emellett extra intenzív edzésformákkal (Powerplate, Geoway infrabicikli) várunk.
Címünk: 1152 Budapest, Szerencs utca 53.
Bejelentkezés: 06-20-413-6628