Csoki helyett egészség: a cukorfüggőség legyőzése

Téged is érint a cukorfüggőség? Nincsen nap édesség nélkül? Mutatjuk, hogyan győzd le egy életre a cukorfüggőséget!

Első kör: azonosítsd a függőséget, ismerd fel a tüneteket!

A cukorfüggőség kicsit figyelemfelkeltőbb név, de alapvetően itt szénhidrátfüggőségről van szó. Ami pedig minden finomított lisztes termékben, például péksütiben, tésztafélében is ott figyel, de érinti a gyümölcsöket és a magas keményítő tartalmú ételeket is. Tehát nem feltétlenül kell kizárólag a cukros dolgok iránt rajongást érezned.

Tünet #1. – Állandó fáradtság

Bár koncentrációjavításra sokan javasolnak valamilyen szénhidrátban gazdag ételt, ha ezt túlzásba viszed, pont, hogy a ló másik oldalára fogsz átesni.

Tünet #2. – Kívánod, de veszettül

Ha konkrét sóvárgás tör rád egyes ételek iránt, amelyeknek tápanyagtartalma ezt nem indokolja, akkor már egy jólfejlett függőség az, amivel szembe kell nézned.

Tünet #3. – Titkos nassolás

Annyi édességet vagy más finomított szénhidrátos nassolni valót eszel, hogy az ismerőseid, kollégáid is megjegyzéseket tesznek? Te pedig éppen ezért, nem az adagból faragtál, pusztán nem előttük, hanem egyedül nassolsz… Ez is a függők tipikus vonása!

Tünet #4. – A lelkiállapotodat befolyásolja, hozzájutottál-e az adagodhoz

Minden addikció hatással van a lelkiállapotra, és ha nincs meg a napi adag belőle, az képes kedvezőtlenül befolyásolni a hangulatot. Igaz?

A cukorfüggőség fizikai háttere

Cukorfogyasztás hatására a szervezet két hormont termel, szerotonint és dopamint. Egyik a kedélyállapotért, másik pedig az energiaszintért felel. Ha a test eleget kap belőle, jól érzi magát, de amint csökken a szint, megjelenik a hiány, újabb adag kell belőle. Ez egy ördögi kör.

Így lesz a csokiból egészség – azaz a cukorfüggőség legyőzése

Mint minden függőség esetén, az első lépés itt is mindig az elhatározás. Nyugtasson azonban a tudat, hogy a függőséget magát nagyjából két hét alatt le tudod tenni, ennyi idő alatt mérséklődik a sóvárgás. Egy hónap alatt pedig bekövetkezik a teljes leszokás – ez egyáltalán nem sok, ugye?

Haladj lépésről lépésre!

1. Ne cukrozd, amit eddig cukroztál!
És ne is édesítőzd! Próbálj hozzászokni a cukormentes teához, kávéhoz.

2. A rejtett cukrokat figyeld és kerüld!
Kezdd el tudatosan tanulmányozni az élelmiszercímkéket, és ne vegyél olyasmit, amiben hozzáadott cukor van.

3. Otthonról fokozatosan iktasd ki a cukrot
Nem kell azonnal kidobni mindent, de a fehércukrot azért jobb, ha már az első nap száműzöd. Egy kevés kókuszvirágcukor, méz vagy eritrit maradhat otthon édesítésre, ha nehéz lenne a lemondás.

4. Sok gyümölcsöt eszel?
Ideje mérsékelni a fogyasztását, különösen a banán és a szőlő esetében. Mindkettő sok cukrot tartalmaz, és könnyen lehet, hogy ugyanúgy hozzájárul a függőségedhez.

5. Kifejezetten a csokit kívánod?

Nem kell teljesen lemondanod róla, nyugalom! Viszont fontos, hogy átállj a tejcsokiról valamilyen magas kakaótartalommal rendelkező, feketébb változatra. Ezekből sokkal kevesebb, már 1-2 kocka is elég, hogy elűzzék a csokivágyat.

Ha a cukor letétele mellett az életmódodon más tekintetben is változtatnál, például heti 2-3-4-szer 30 perc szuper intenzív edzéssel, várunk a Stúdióban! 

Címünk: 1152 Budapest, Szerencs utca 53. 

Bejelentkezés: 06-20-413-6628

Vélemény, hozzászólás?