A túlsúly leggyakoribb okai: ismerd meg őket, hogy változtatni tudj!

A túlsúlytól csak egy lépés az elhízás, ami már kóros számít. Ne juss el idáig, vigyázz a testedre! Ismerd meg a többletkilóid kiváltó okait, hiszen hatékonyan csak így tudsz hatékonyan tenni ellenük.

A túlsúly vezető oka: a sokat emlegetett életmód

Sok ülés, kevés mozgás, egészségtelen étkezés… Ez a leggyakoribb háttere a nem kívánt pluszkilóknak. Sokan mondogatják persze ilyenkor azt, hogy de hát ők nem „zabálnak”, meg azért mozogni is igyekeznek, a legtöbb embernek nagyon kevés tényleges tudása van arról, milyen életmód lenne számára az egészséges! A magazinokban olvasott cikkek nem helyettesítik a szakértői válaszokat, és nem veszik figyelembe az egyes emberek különböző igényeit sem.

Ami biztos: minden nap 30 perc testmozgás legalább szükséges, ebből heti 2-3 alkalom mindenképp valamilyen teljes testet átmozgató, intenzív testedzés legyen! (A többi lehet például gyaloglás, kocogás, biciklizés is.) 

Jelentkezz be extra intenzív 30 perces edzéseinkre a 06-20-413-6628-as számon! A Power Plate-en személyi edző segít majd, a GeoWay Infrabicikliben pedig 70 fokos szaunaalagutunkban tekerhetsz többféle intenzitású programon is.

Étkezés során pedig az egyéni igényeknek megfelelő, nem drasztikus koplalással járó tiszta étkezés legyen mérvadó. Ebben bátran kérj szakértői segítséget akár nálunk, a stúdióban is! Indulásként vagy inspirálódásra pedig olvasd el korábbi, táplálkozás témában írt cikkeinket is! 

(Lentebb találsz ajánlásokat.)

Fogyás helyett megduplázott túlsúly: a jojó-effektus

A korábban keményen fogyókúrázó, hízástól rettegő, szigorú diétákat követő embereknél gyakori kiváltó ez is. A testünk ugyanis nem játék: egy fogyókúrás, koplalós időszakot vészhelyzetként kezel, azaz a fogyókúra végeztével azonnal raktározó üzemmódba kapcsol. Ilyen esetekben, ha valaki leadott mondjuk 5 kilót, 10-zel simán gyarapodhat… Ugye, Te nem ezt szeretnéd?

Amikor a túlsúly üzen: egészségügyi ok a háttérben

Bármivel is próbálkozol, nem megy a fogyás? Megszenveded, szigorú vagy magaddal, edzel, diétázol, de semmi? Sőt, mintha egyre siralmasabb lenne a helyzet… 

Érdemes lehet teljes kivizsgálást kérned, mert néhány gyakori betegség kifejezetten a pluszkilókkal üzen:
– Az inzulinrezisztencia, ami egy szénhidrát-anyagcsere probléma, pre-diabétesz állapotot idéz elő a szervezetben, és II-es típusú cukorbetegséghez vezethet. Főként a hasi hízás, erősebb izzadás, menstruációs zavarok, hajhullás, folyamatos fáradtságérzet utalhat inzulinrezisztenciára.

– A PCOS, azaz policisztás ovárium-szindróma, ami az IR-rel igen gyakran jár együtt, így a jelentkező tünetek is hasonlóak. Ha nem kezelik, később akár meddőséghez is vezethet.

– A pajzsmirigy alulműködése is a túlsúly egészségügyi kiváltója lehet. Hajhullás, töredező körmök, csökkent étvágy mellett is gyarapodó túlsúly, romló memória, nehézkes légzés: ezeket szokták az intő jelek közt emlegetni.

Mi a helyzet akkor, ha az életmódod rendben, az egészséged is, mégis túlsúllyal küzdesz?

Kevésbé gyakori, de a többletkilóknak lelki okai is lehetnek. Míg egyesek teste fogyással, másoké súlygyarapodással reagál a stresszre, és hízékonyabbá tehetnek az alvászavarok, a pihenés hiánya is. Bizonyos esetekben elhanyagolt depresszió és pánikbetegség is párnák lerakódásával üzenhet arról, hogy ideje szakértői segítséget kérni.

Ne hanyagold el a túlsúlyt, mert bármi is okozza, az idő előrehaladtával egyre nehezebbé válik majd a fogyás.

Várunk szeretettel szuper intenzív edzéseinken a Harmónia Egészség- és Mozgásstúdióban! 

1152 Budapest, Szerencs utca 53. 

Előtte jelentkezz be telefonon a 06-20-413-6628-as számon!

Vélemény, hozzászólás?