A sztárdiéták veszélyei és csapdái – mit tesznek Veled valójában?

A divatos diéták különböző figyelemfelkeltő címszavakkal hívogatnak: „egy hét alatt mínusz X kiló”, vagy „add le örökre a súlyfeleslegedet ezzel…” Hangzatosak bár, azonban van velük egy nagyon nagy baj! Nem használnak, cserébe viszont tönkreteszik a tested.

Bizonyára már Te is számos olyan diétán vagy már túl, amely végül kudarcot vallott. Ilyenkor jó esetben „csak” a fogyás nem ment, legtöbbször azonban még rosszabb történik: lemegy pár kiló, ami aztán sokszorosan tér vissza.

A divatdiéták első csapdája: a jojó-effektus

Amikor egy diéta túl gyorsan és/vagy túl sok pluszkiló leadását ígéri, mindig kudarcot vall. Köszönhető ez annak, hogy az esetek 90%-ában drasztikus kalória- vagy tápanyagmegvonásra épül, aminek következtében a szervezet fogyás helyett raktározó üzemmódba kapcsol. Vagyis, amint a diétás szakasz véget ér, és „rendesen” eszel ismét, a többszörösét szedi vissza, tartva egy újabb megvonás-hullámtól.

Megfigyelted már, hogy a trendi sztárdiéták általában nagyon egyoldalúak? Mostanában például a szénhidrátok kiiktatása lett a „tuti megoldás”, ám ezzel van egy fontos baj…

A szélsőség sosem használ!

Három nagy makrotápanyag-csoportot különböztetünk meg: a zsírokat, a szénhidrátokat és a fehérjéket. Kiiktatni ezek közül bármit is, elég veszélyes játék, kiváltképp a szénhidrátokat. A test elsődleges energiaforrásait mindig is a szénhidrátok jelentették, és súlyos károkat okozhat a szervezetében az, aki megvonja őket magától. Lehet, hogy elsőre fogyás történik, de sajnos a folyamatos hiányérzet miatt előbb-utóbb a szervezet benyújtja majd a számlát.

A sztárdiétákról tehát kijelenthetjük, hogy távlati szempontból az egészségeddel játszanak. Rengeteg új cikk jelenik meg naponta világszinten a sajtóban, és mutat be újabb és újabb diétákat… Ezek azonban vagy teljesen nélkülözik a tudományos hátteret, vagy csak egyoldalú, részrehajló kutatások alapján dobták piacra őket.

A sztárdiéták hiteltelenek

Egyik héten a vörös hús tilos, következőn a szénhidrát, a harmadikon a tejtermék, a negyediken minden együtt… Hogy döntheti el ebből egy fogyni vágyó laikus, hogy mit is kellene tennie a súlyvesztésért, mi segít ténylegesen? Sehogy! Ezekre a cikkekre egy percig sem érdemes hallgatnod, hiszen nem tudni, milyen szakmaiság áll mögöttük, és hosszú távon milyen hatásuk van a szervezetre. Ha kutatások bizonyítják is a hatékonyságukat, mivel ÚJ diéták, arról, hogy mit okoznak 10 évvel később a szervezetben, semmilyen információ sem áll rendelkezésre…

Milyen étrendet kövess, ha fogyni akarsz?

A magazindiéták helyett szakemberrel állíttass össze étrendet, és lehetőleg, vegyél részt komplett életmód tanácsadáson! Ezzel olyan segítség kerül a kezedbe, amelyet minden nap alkalmazhatsz, és biztos lehetsz benne, hogy hatékony és egészséges megoldást jelent majd – hosszú távon is.

Ha nem tudod, merre indulj, segítünk! A Harmónia Egészség- és Mozgásstúdió szakértői csapata konkrét segítséget nyújt Neked az egészséges fogyásban. Érdeklődj elérhetőségeinken!

1152 Budapest, Szerencs utca 53. / 06204136628

Vélemény, hozzászólás?